Pregled u doba Korone

U danima koji će verovatno biti upisani u istoriju zbog virusa koji vreba, prinuđeni ste da razmatrate opravdanost onoga što je do sada neprikosnoveno smatrano ispravnim u bilo kojoj situaciji – lekarskog pregleda. Prvi put do sada s pravom se može reći da bi poseta lekaru mogla doneti više štete nego koristi.

Ne želim da pišem o nečemu što ionako možete saznati kroz par dodira na telefonu. Želela bih da navedem u kojim situacijama se, u vreme proglašenja vanrednog stanja usled pandemije, treba javiti lekaru, a u kojim je pametnije sačekati neka, za javno zdravlje bolja vremena, i da tom prilikom opišem univerzalna higijenska pravila, koja bi trebala da se poštuju i kad Korona postane naša prošlost.

Ukoliko imate povišenu temperaturu i/ili simptome infekcije disajnih organa, potrebno je da se odmah javite na predviđene brojeve telefona. Zapravo, u tim slučajevima ne biste smeli da kročite u zdravstvenu ustanovu sve dok ne dobijete neophodne instrukcije.

Ukoliko nemate navedenu simptomatologiju, javite se u nadležni dom zdravlja samo u, po mom mišljenju, četiri slučaja:

 • Ako imate zdravstvene tegobe;
 • Ako imate zakazanu kontrolu za tumorsku promenu koja je dijagnostikovana ili na koju se sumnja, a koja, zbog opasnosti od širenja, mora redovno da se prati;
 • Ako imate zakazanu terapiju koja ne može da se dobija u kućnim uslovima, pa čak ni od strane službe kućnog lečenja;
 • Zbog pregleda radi kontrole i/ili održavanja trudnoće.

Preventivne zdravstvene preglede, skrininge, redovne specijalističke kontrole, dijagnostičke procedure i laboratorijske kontrole koje nisu hitne, iako je zaista vredno hvale ukoliko ih ne propuštate, u ovom slučaju ipak ostavite za završetak vanrednog stanja.

Pre donošenja odluke o odlasku u zdravstvenu ustanovu pokušajte da kontaktirate dotičnu ustanovu, jer postoji mogućnost da ćete već preko telefona dobiti adekvatan zdravstveni savet, ili da neophodnu terapiju možete primati preko službe kućnog lečenja.

Ukoliko ste prinuđeni da se javite lekaru, evo šta možete da učinite kako bi ste zaštitili svoje i tuđe zdravlje:

 • Okupajte se neposredno pre pregleda i odmah čim se vratite kući posle pregleda;
 • Na pregled dođite u čistoj odeći, i čistom donjem vešu, a po povratku nakon pregleda odmah odložite tu odeću na pranje, bez ponovnog nošenja;
 • Ponesite sa sobom vlažne i papirne maramice, po mogućstvu i džepna dezinfekciona sredstva, koje biste mogli u bilo kom trenutku da upotrebite;
 • Koliko je izvodljivo, zadržite razmak od drugih pacijenata u čekaonici od bar dva koraka;
 • Kašljite i kijajte u maramicu, koju ćete, potom, baciti u korpu za otpatke, a samo izuzetno, do pronalaženja korpe za otpatke, čuvati kod sebe;
 • Dok lekar vrši pregled, okrenite glavu u stranu;
 • Ako počnete da kašljete tokom razgovora sa zdravstvenim radnikom, takođe okrenite glavu u stranu.

Ukoliko niste pacijent, već dovodite pacijenta na pregled, gore navedene smernice važe za oboje. Pomozite u kupanju, svlačenju i oblačenju osobi koju vodite na pregled, ako je sama nesposobna da to učini (dete ili nepokretna osoba).

Ovih higijenskih smernica ćete se, nadam se, pridržavati ne samo zbog COVID-19, već i zbog drugih infektivnih, kao i alergijskih bolesti, te radi dobrog opšteg stanja i svesti o značaju preventivnih mera.

About Marija Urošević 14 Articles
Klinički lekar u Specijalnoj bolnici za interne bolesti Mladenovac. Specijalizant interne medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2014. godine sa prosečnom ocenom 9,11. Autor tri naučnoistraživačka rada, izlaganih na nacionalnim i međunarodnim kongresima; jedan rad objavljen u časopisu "Medicinski podmladak". Udata, majka dvoje dece.

Be the first to comment

Leave a Reply